Vad är egentligen en saklig diskussion?

Vad är egentligen en saklig diskussion?

Att ge skäl för eller emot en åsikt, den s k tesen, det är vad vi gör när vi argumenterar. Helst ska tesen bli en logisk följd av argumenten, men oftast får vi nöja oss med att dessa bara förstärker eller försvagar tesen. Oavsett vilket måste argumentationen vara saklig. Det vet alla. Sen är frågan hur många som också vet vad saklighetskravet betyder konkret. En saklig arumentation måste nämligen uppfylla följande fem villkor. Om den inte gör det, är den osaklig.

Grammatik: knepiga pluralformer

Grammatik: knepiga pluralformer

Svenska substantiv kan böjas på sex olika sätt i pluralis. Orden kan sluta på -or, -ar, -er, -r, -n och ingen ändelse alls. Inte konstigt att invandrare suckar över vår krångliga grammatik. Sedan har vi ett gäng pluralformer som även gör infödda talare osäkra. Här ett urval sådana.

Ordkunskap: språkets kreativa hörfel

Ordkunskap: språkets kreativa hörfel

En del ord har blivit till genom kreativa hörfel, dvs ett nytt främmande ord har översatts till svenska med hjälp av ljudlika ord som redan finns i vårt språk. Resultatet, som kallas folketymologi, är ett (skenbart) begripligare uttryck. Här kommer några exempel.

Ordkunskap: På minuten-ord

Ordkunskap: På minuten-ord

Radioprogrammet På minuten är en levande klassiker, som underhållit lyssnarna ända sedan starten 1969. Varje vecka avhandlas nya ämnen i denna muntliga improvisationsteater, vilket genererat en rad nya uttryck under åren.

Ordkunskap: förrädiska ord

Ordkunskap: förrädiska ord

Svåra främmande ord ser i alla fall främmande ut, medan svåra inhemska ord kan lura oss med sitt oskyldiga svenska utseende. Här några matnyttiga exempel.

Ordkunskap: berömda katter

Ordkunskap: berömda katter

Även om man nu föredrar hundens sällskap, så finns det några jamande celebriteter värda att lära känna. Låt oss presentera fyra berömda katter som aldrig fångat en mus eller besökt veterinären.

Språkliga myter: svenska XS

Språkliga myter: svenska XS

Att svenska är ett av jordens/EUs minsta språk verkar vara en allmänt vedertagen sanning. Det låter ju inte orimligt – men är det sant? Kort uttryckt: Nej!

Rymdåldern 60-årsjubilerar!

Rymdåldern 60-årsjubilerar!

Den 12 april i år var det på dagen sextio år sedan människan flög i rymden för första gången. Kosmonauten hette som bekant Gagarin och hans triumf hyllades av hela världen, samtidigt som den ökade tempot i den prestigefyllda rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen.

Furuhagen, Bibeln och vetenskapen

Furuhagen, Bibeln och vetenskapen

– Det största hotet mot sanningen är inte lögnen utan myten, sa John F Kennedy. Ett mycket läsvärt kvitto på att det verkligen förhåller sig så erbjuder boken ”Bibeln och arkeologerna” från 2010. Den är skriven av Hans ”Hatte” Furuhagen, som avled tidigare i år.

Ordkunskap: felböjda ord

Ordkunskap: felböjda ord

Det finns en grupp vanliga stavfel som man gör särskilt klokt i att försöka undvika, därför att man kan misstänka att de snarare beror på bristande ordkunskap än osäker stavning. Dessa fel är, så att säga, dubbelt försmädliga eftersom de röjer skribentens okunnighet på två områden.