Rymdåldern 60-årsjubilerar!

Den 12 april i år var det på dagen sextio år sedan människan flög i rymden för första gången. Kosmonauten hette som bekant Gagarin och hans triumf hyllades av hela världen, samtidigt som den ökade tempot i den prestigefyllda rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen – en tävling som avgjordes den 20 juli 1969 när Apollo 11 landade i Stillhetens hav. En femtedel av jordens befolkning följde det hisnande äventyret på TV och såg Neil Armstrong bli den första människan på månen.

Ska du läsa en enda bok om den här tiden rekommenderas ”Med K-märkt mot månen” av Staffan Bengtsson och Göran Willis. Det är en förälskad bok om en förälskad epok när människors gemensamma dröm om framtiden lyckades lyfta ett bemannat rymdskepp från jordytan och placera det på en främmande, avlägsen himlakropp efter en fyra dygn lång resa.

Bengtsson och Willis återberättar hela historien med sin typiska förtjusta blick för personer, anekdoter, detaljer och nostalgiska prylar, allt rikt illustrerat med ett unikt bildmaterial. Boken är sedan länge slut på förlag men finns att köpa antikvariskt. Läs den!

/Peter Lindqvist