Furuhagen, Bibeln och vetenskapen

– Det största hotet mot sanningen är inte lögnen utan myten, sa John F Kennedy.

Ett mycket läsvärt kvitto på att det verkligen förhåller sig så erbjuder boken ”Bibeln och arkeologerna” från 2010. Den är skriven av Hans ”Hatte” Furuhagen, som avled tidigare i år. Många förknippar nog honom främst med komikerduon Hasse och Tage som han ofta jobbade med, men han var också antikhistoriker, professor och folkbildare. 

I sin bok presenterar Furuhagen det ena upprörande exemplet efter det andra på hur arkeologernas arbete i Det heliga landet har styrts av religiösa och politiska dogmer snarare än vetenskapens nyktra sanningsprincip. Vad han slår fast med all önskvärd tydlighet är att Bibeln är en sagobok, ingen historieskildring. Kanske sorgligt för en del, men likafullt sant.

Hur blev boken mottagen med tanke på ämnets känsliga natur? Tack och lov har kristendomen civiliserats genom upplysningen. Annars hade nog den sympatiske Furuhagen hamnat på en dödslista tillsammans med andra försynta sanningssägare. Nu stannade i stället den negativa kritiken vid åsikten att boken är såväl antijudisk som antikristen. En och annan kände sig också bestulen på sin barnatro, vilket Furuhagen uppriktigt beklagade. Han ville ju bara, som han förklarade, berätta om verkligheten, vilket kräver att man separerar Bibeln från arkeologin.

/Peter Lindqvist