Svenska jihadister och likhet inför lagen

Posted by on Jan 19, 2015 in Politik | No Comments

Hur reagerar samhället om du gör dig skyldig till mord, tortyr, våldtäkt och liknande handlingar, dessutom med ett övermått av hänsynslöshet? Jo, du får räkna med många år bakom lås och bom, även i ett land som Sverige. Det vill säga: under förutsättning att du inte är islamist, för då gäller inte självklart likhet inför lagen, en princip som anses fundamental i varje rättsstat värd namnet.

Bakgrunden till detta är några borgliga kommunalpolitiker i Örebro som förslagit en alternativ påföljd för svenska IS-jihadister som återvänt från Syrien efter fullgjort värv, nämligen jobberbjudande och samtalsterapi. Förslaget har applåderats av Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Om nu våra politiker uppriktigt tror på den här lösningen, då bör den kanske upphöjas till generell lag, där påföljden för mord, tortyr och våldtäkt alltid och endast är ett omtänksamt erbjudande till förövaren om en fast anställning. Dessutom räddar vi ju principen om likhet inför lagen (vad nu det kan vara värt).

Leave a Reply