Ödets ironi 2

Posted by on Sep 8, 2013 in Kultur / Historia | No Comments

Den som ogillar verklighetens sinne för ironi, bör sluta läsa här. Den som tvärtom gillar ämnet kan lugnt läsa vidare. Här kommer några tragikomiska femettor.

År 1977 publicerades The Complete Book of Running skriven av John Fixx som hävdade att löpning var det bästa sättet att få ett starkt hjärta. Boken startade den stora joggningsvågen i västvärlden och längst fram sprang Fixx själv, hyllad som guru och ideal i en ny sundare tid. Han fortsatte att springa för hälsa och berömmelse – ända fram till en dag 1984 då han dog knall fall i motionsspåret. Orsak: hjärtattack.

Överste Pierrepoint är visserligen okänd, men hans uppfinning är vi alla bekanta med: refugen, fotgängarens skyddsplats i trafiken. Historiens första refug anlades utanför överstens klubb i London. När han stolt och nöjd steg ut i gatan för att besiktiga sin skapelse i trafiksäkerhetens tjänst, blev han överkörd av en droska och dog på fläcken.

Den 1 december 1903 öppnades entrén till världens första brandsäkra teater. Den hette Iroquois Theater och låg i Chicago – ända fram till nyårsafton samma år. Då brann teatern ner.

Leave a Reply