Medicinhistoriska ironier

Posted by on Sep 16, 2013 in Kultur / Historia | No Comments

– Var försiktig med att läsa läkarböcker. Man kan dö av ett tryckfel, sa författaren Mark Twain med sin typiska blick för tillvarons absurditeter. Den varningen är emellertid inte befogad här och nu när ni tar del av följande notiser ur medicinhistorien. Det värsta som kan hända är väl att någon drabbas av en akut gäspning.

Menelik II (se bilden), Etiopiens kejsare i början av 1900-talet, kurerade sig själv med gudsord – bokstavligen. Han rev sidor ur Bibeln och åt upp dem. I samband med en stroke 1913 råkade han överdosera, tuggade i sig hela Konungaboken och dog.

År 1898 presenterade den tyska läkemedelstillverkaren Bayer en ny hostmedicin som blev mycket uppskattad. Den fick namnet heroin på grund av sina hjälpande talanger. Det dröjde till 1904 innan man upptäckte heroinets verkliga natur.

Cocablad har en rogivande effekt och redan Inkaindianerna utnyttjade bladen som ett verksamt bedövningsmedel – dock inte till patienten utan till doktorn.

Eau de Cologne 4711 tillverkades redan på 1700-talet och betraktades ursprungligen som ett utmärkt medel mot både akne och pest.

Leave a Reply