Man kan inte vara tydlig nog, Annie Lööf

Posted by on Apr 22, 2012 in Politik | One Comment

Möjligen beror det på att hon alltid koncentrerar sig på att le när hon pratar, möjligen är förklaringen en annan – men följande replik kunde lika gärna vara hämtad ur en politisk satir:

– Jag är känd som en väldigt tydlig politiker. Jag är väldigt tydlig med det beskedet.

Exakt så uttryckte sig Annie Lööf som nyvald ordförande inför centerns partistämma i Åre 2011. Ett halvår senare deltar hon i Ekots lördagsintervju och lyckas med motsatsen: att vara väldigt otydlig när det gäller frågan om svensk vapenexport till Kina.

Om inte annat, så illustrerar väl Lööfs kinesiska fadäs att den politiska verkligheten är betydligt mera svårorienterad än den ideologiska kartan – vilket i sin tur säkert förklarar varför politikeryrket attraherar så många kartläsare. Det är väl som med religion: livet blir mycket enklare att hantera om man har ett facit som svarar på de svåra frågorna om rätt och fel, gott och ont. Och skulle sedan verkligheten se annorlunda än kartbilden – ja, då är det alltså kartan som gäller. Det är ju själva poängen med att ha ett facit.

1 Comment

  1. Anders
    1 juni, 2012

    Jämförelsen med religion är naturligtvis tacksam att göra eftersom det i de flesta fall stämmer och att de flesta människor har riktigt dålig koll på vad de olika livsåskådningarna i praktiken säger. Men det är samtidigt ett tendiöst faktaurval som också är ett sätt att ljuga på. Se t.ex. ert eget månadsblad: http://tulipanaros.se/wp-content/uploads/2011/03/Ordgl%C3%A4djor-3_Att-luras-utan-att-ljuga1.pdf.
    Det blir säkert bättre nästa gång. Du hade nog bara otur när du tänkte. :)

    Reply

Leave a Reply